fredag 14. desember 2007

"For en urettferdig verden" eller "Julefest"?


Vaskelig å velge tittel på dette innlegget. Intrykkene fra Kawangware slummen er blandet. Hva skal en legge vekt på? Fattigdommen, urettferdigheten, håpløsheten, eller festen, gleden, samholdet og håpet?


Onsdag 12 desember, julefest i kirka i Kawangware. Vi kom kl 10. En gjeng ungdommer var i gang med matlaging, ellers så det ikke ut som om noen andre enn oss skulle på fest. Etterhvert kom det flere og flere folk. Festen skulle være for de som kirka prøver å hjelpe. De har fire prosjekt. Et rettet mot mødre som har hiv/aids. De får medisiner mot sykdommen. Så får foreldreløse barn mat to ganger i uka. De bor hos slekntninger, men kommer til kirka to ganger for å få et måltid. Gateguttene, eller "our friends from the street" er den tredje gruppa. Dette er en gjeng gutter som lever sammen under "sersjanten". Mange av disse var ganske gamle da de kom ut på gata. Flere har mødre som er prostituerte og etterhvert ble guttene for store å ha hjemme når kundene kom hjem til mor.Noen av de har gått 4. og 5. klasse før de kom ut på gaten. De livnærer seg ved å samle inn plast som de selger til resirkulering. Disse guttene får mat og såpe på søndagen. Siste prosjektet som drives er et ungdomsprosjekt. Noen av guttene som er med der har en gang vært gategutter, men har nå fått seg utddannelse og kommet bort fra gata.


Kirka ble etterhvert stappfull denne onsdagen. Alle gruppene bidro med innslag. Sang eller rap. Sånne fester varer og varer, men det var fin opplevelse å få med seg. Etter alle innslag ble det mat. Barna først, så gateguttene, så de andre til slutt. Alle fikk fest mat og brus. Hele opplegget ble avsluttet med gavetudeling. De fikk trenings bukser, mat og leker. Det var mange store og stolte smil da de kom ut med splitter nye bukser.


En tankevekkende dag. Vi blir født med så utrolig forskjellig utgangs punkt. Noen har alle muligheter, andre har alle odds mot seg. Men dette var en fin dag. En god start på julefeiringa. Det er julaften for meg nå, og jeg vet hva som skjer i løpet av dagen. Det kommer til å fylles opp av julepakker under "juletreet", selv om vi bare er tre personer. Da vil jeg holde på det bildet av gutten som med et stort stolt smil kom ut med ei trenings bukse i handa.


God jul alle sammen


Marianne

Ingen kommentarer: