søndag 18. oktober 2009

Khartoum, Sudan

Nå sitter jeg og skal evaluere storbyferien i Khartoum hos Sissel og prøve å formidle noen av inntrykkene fra turen. Kom tilbake i dag morges etter en uke i Sudan på besøk hos Sissel, søstera til Ingrid. Har hatt en kjempe uke, som bare har gått alt for fort. Sudan er ikke akkurat stedet en reiser til når en skal på ferie, så jeg benyttet sjansen når Sissel var der. Hun var en super vert, som gav alt for at vi skulle ha det bra.



Storbyferie... Det var det dette var. Khartoum er en stor by, vidstrakt, med 8 mill. mennesker. Flate tak på husene, og lite farger. Hvitnilen og Blånilen møtes midt i byen, men det er ganske tørt likevel i resten av byen. Og varmt... Den første dagen vi var der så var det ikke såå ille, men de siste dagene rant svetten bare vi beveget oss utenfor. Byen er hovedstaden i Nord-Sudan, og er muslimsk. En kan vel si at byen hadde et arabisk preg over seg sånn utseedne messig. Husene hadde som sagt flate tak, det var flere moskeer og bønnetårn, og folk gikk i tradisjonelle muslimske klesdrakter. Arabisk er språket, og ikke engang turistpolitiet klarte å lese våre bokstaver da jeg skulle registreres inn i landet... Vi merket ikke mye til at myndighetene ville ha kontroll på hvor vi var, men vi måtte registrere oss i byen med en gang vi kom, og vi måtte ha reisetilatelse for å reise utenfor byen. Så litt styrete kunne det være å være turist. Registreringen fikset universitetet Sissel jobber på, så det gikk jo som smurt for oss, men vi hadde nok måtte brukt endel tid på det dersom de ikke hadde gjort det.



En storbyferie inneholder hvertfall to ting. Shopping og kafeer. Begge deler fikk vi... Shopping i Umduraman og kaffe på fortauskanten. Umdumaran var tidligere en egen by, men har nå vokst sammen med Khartoum. Sissel bodde i den bydelen og jobbet der. Andre utenlendinger bor for det meste andre steder i byen, så det fantes ikke noen "vestlige" butikker eller restauranter der. Men bydelen har et diiigert marked. Med en gate for tøy, en for klokker og brille, en for sminke og leker, en for sytøy... o.s.v. Jeg har rett og slett ikke peiling på hvor mye vi fikk se av det markedet, men vi fikk med oss noen gater. Handlet sjerf, klokke og briller:) Solbriller... Ellers var det bare å kikke. God fastfood får en også. Min favorit var falaffel i brød:) Veldig deilig å gå der og ikke bli mast på. For det ble vi ikke, selv om vi ikke så noen andre hvite der.



Kafeer. Langs fortauet satt damer og lagde te og kaffe. De har diverse krydder i, ikke så lett å vite hva, men hvertfall ingefær. Det var bare menn som satt seg ned og kjøpte kaffe, men der har vi en fordel med å være utenlendinger, trenger ikke å ta hensyn til alle tradisjoner. Så vi tok oss velfortjente pauser på fortauskantene og bare kikket på livet.



Resaturanter er jo også en storbyting. Og vi fikk oss god mat i byen. Fastfooden var god:) En kveld ble vi tatt med ut i utkanten av byen, på barbeque. Vi kjøpte over en halv geit, som ble grillet der og da. Nydelig mat.



Tuti Islan ligger der hvor Nilen samler seg. En liten landsby, midt i storbyen. Veldig sjarmerende. Vi fikk sett litt av den, hoppet på ei hestekjerre og fikk oss kaffe på fortauet. Skulle egentlig gått ned til Nilen for å se, men måtte plutselig inn til fastlandet igjen for å ordne med reisetilatelse for å kunne reise til pyramidene. Sjarmerende liten by...



Pyramidene. Vi fikk oss reisetilatelse, og dro av gårde til noen av pyramidene du kan finne i nord-Sudan. I Meroe er det rundt 20 pyramider fra ca 300 år før Kristus. Ut av Khartum var lanskapet flatt og tørt. Bare stikkerbusker, steiner og sand. Byene med lave hus med flate tak. Tre kontorollposter måtte vi igjennom før vi kom fram. På veien var vi innom et par templer som lå midt i ødemarken. Helt utrolig hvordan de har bygget tidligere. Vi kom fram til solnedgang, og red på kameler fra campen vi skulle overnatte i, bort til pyramidene. De ligger i sanddyner, halvveis nedgravdet. Helt fantastisk å ri mot pyramidene i solnedgang... Campen vi l å i, var eneste overnattingsmulighet, og veldig flott. God mat på verandaen på kvelden... Neste morgen sto vi opp halv seks, og gikk bort til pyramidene mens sola sto opp. En fantastisk morgen...



Det er egenlig så mye å fortelle... Vanskelg å få det ned på "papiret". Sissel arbeider på Afhad, et universitet for kvinner. Fantakstisk å møte de jentene også. Livlige og gjestfrie. Vi var sammen med de på båttur på Nilen. Sissel arangerte, men jentene villle ha med DJ. Så der var det dans på Nilen, helt til genaratoren gikk... Vi var veldig sent ute i utgangspunktet, og det er ganske viktig for disse jentene at de kommer hjem på tiden, men, da generatoren gikk, stoppet hele båten og ventet en time, for det var tross alt viktigere med denne musikken ennå komme hjem på tida... Den kvelden avsluttet vi med teselskap hos husverten til Sissel. Det er gøy å se hvordan de har sammenkomstene sine. Om det er Nilecruise eller teselskap. Vi ble foresten bedt inn på te hos andre også, veldig gjestfrie folk.



Var var høydepunktet på turen? Det har jeg fått spørsmål om noen ganger, for evalueringer underveis, det hadde vi. Jeg må bare si at det er hele turen under ett. Har kost meg sammen med Sissel og Kasy og andre vi har vært sammen med. Byen, Meroe, templene... Alt har vært topp. Så Kharthoum kan anbefales, helst å besøke noen der,... Kanskje ikke like lett å være kun turist der.

12 kommentarer:

Jan sa...

Takk for fine bilder og blogg. Mor synes det er godt at du er hjemme igjen og at du har hatt det fint. Du er en god forteller som gjør at en får lyst til å reise diT!
P

Unknown sa...

Jeg blir med til Sudan en gang altså. Høres veldig artig ut. Gøy når du skriver og legger ut bilder:)

Ingrid sa...

Så kjekt at dere har kost dere! Og utrolig koselig for meg at du besøker storesøster! Mye velkjent du forteller, og artig med bildene! Du kler kamelen (eller kamelen kler deg)!

Anonym sa...

Artig å lese om hvordan du opplevde Khartoum:) Fyldig og fin evaluering, dette liker jeg. Synes du er flink til å fokusere på det positive og jeg biter meg merke i at du har latt nedturer og skuffelser være unevnt. Dette kunne du kanskje ha balansert noe mer?!

Marianne! Det var utrolig koselig og artig å ha dere på besøk, og jeg synes uka gikk alt for fort. Det ble rett og slett litt stusselig for meg da dere dro.

Sissel

Marit og Leif Thingbø sa...

Heldige dere. Dette slår nesten Lake Eyasi i Datoogaland. SMIL Skulle gjerne vært i Sudan jeg, lakini...veldig flotte bilder, og kjekt med en forandring. God Bless. Ma

Anonym sa...

Hei Marianne. Det var kjekt å lese og sjå bilder fra besøket ditt hos Sissel. Du er god til å skildre, og eg kjente med eitt aning av sand, støv og eksos. Vi opplevde vel nesten det same, men ikkje noko båttur på Nilen med dans. Derimot kom vi oss ned til bredden, - også det på ein fin sommardag. Takk for god blogg, og lykke til med arbeidet i Nairobi.
Helsing Terje.
PS! Trur eg veit kven som har utfordra deg på evalueringa!

ingunn sa...

Kjempe gøy å lese Marianne. Får veldig lyst til å reise dit. Høres bare så spennende ut. :) Takk for strålende oppdatering.

Silje sa...

Så gøy Marianne!! Du er heldig. :) Det er så gøy å lese det du skriver. Hils alle der nede masse. Savner deg. Klem.

Unknown sa...

DET VAR GØY Å LESE OG SE. JENS PÅ SYKESENG MED COLA OG CAPS LOCK

Anonym sa...

Hei Marianne!
Så artig å lese om dine opplevelser i Afrika. Har ikke tenkt på at muligheten for at du hadde din egen blogg. Nå har du fått en ny leser!!

Hilsen Sigrid

Kirsten Nesse sa...

Fantastisk opplevelse! Slikt er ikke noe man opplever hver dag!!
Kirsten

Astrid Yri sa...

Skulle visst ha lest bloggen din før jeg spurte om du har vært på noen gøye turer i det siste :) Du er virkelig flink å få med deg mye forskjellig i og rundt Kenya!! Fin blogg!